Monday, 9 January 2012

Majalah anis januari 2012 bil.173

Salam,

Agak lama tidak update blog ni. Semoga tahun baru, harap blog ni dapat di update selalu ^^. Okey kali ni kebetulan ada majalah anis (kakak punya) lepas dibelek-belek, berkenan pulak untuk membuat entri kali ni.

Antara tajuk di muka hadapan adalah,
  • Krisis rumahtangga: umpama menarik rambut dalam tepung
  • Rebah di litar taubat
  • Cinta kristal zahrah & julian
  • Perlukah berhemah tangani murtad -Dr.zulkifli al-bakri-
  • Kenapa cari buruk pasangan
  • Bahayakah kesan x-ray ketika hamil?
  • Apabila suami tidur di sofa
  • 7 sebab mesti pakai kain dalam
  • Hitung kesyukuranmu, bukan kesukaranmu

Sebenarnya majalah anis ni adalah sememangnya untuk perempuan, tetapi disebabkan ada beberapa info yang menarik didalamnya, ia adalah sesuai juga untuk kaum adam. Jadi antara yang hendak ditekankan dalam entri ini adalah sedikit sahaja yang berkaitan wanita dan kekeluargaan dan di fokuskan kepada info yang umum.

Fokus utama
Tetapi sebelum pergi lebih jauh, fokus utama majalah anis kali ini adalah 'Krisis rumahtangga: umpama menarik rambut dalam tepung'. Antara sub tajuk yang ada pada fokus utama adalah,
  • Kenapa berlaku masalah rumah tangga (ada 6 huraian)
  • Masalah rumah tangga seperti rempah-ratus (ada 4 huraian)
  • Empat pendekatan menyelesaikan masalah (ada 4 huraian)
  • Dan tajuk-tajuk kecil seperti
  • Mertua vs menantu
  • Pentingnya musyawarah
  • Cara mengawal emosi marah
  • Dan banyak lagi.. :)

Tetamu anis
Adalah berkenaan dengan Zahrah dan Julian(warga australia yang memeluk islam). Menceritakan bagaimana mereka membina keluarga dan bagaimana saudara baru itu memeluk islam. Apa yang menarik nya untuk memeluk islam. Antaranya, terpegun mendengar kalam Allah.

Sihat anggun
Walaupun bertajuk anggun, tetapi sesuai untuk lelaki maskulin :). Tajuk kali ini adalah, Kubis sayur yang mengagumkan. Membicarakan tentang fakta nutrisi dan kebaikan kubis antaranya, merawat obesiti, nyah toksin, menyembuh ulser perut dan lain-lain yang dihuraikannya. Tetapi kubis juga ada AWAS nya untuk mereka yang ada tiroid, juga ada penerangannya.

Kata&Makna
Hitunglah kesyukuranmu bukan kesukaranmu (teringat lagu lukisan alam). Penulis kolum ini adalah Perunding Motivasi Kiffah Motivation & Training, ustaz rujhan mohamed razali. Antara isi menarik bahagian ini,

  • Setiap seminit manusia bernafas sebanyak 16.53 kali
  • Satu jam 992 kali
  • Satu hari 23,809 kali
  • Satu minggu 166,666 kali
  • Satu bulan 714,280 kali
  • Satu tahun 8,571,428 kali

Mukmin Lifestyle
Penyelesaian isu murtad (siri akhir) oleh Dr.Zulkifli Al-Bakri. Sememangnya Dr.Zulkifli Al-Bakri banyak membahaskan isu-isu semasa dan hujahnya cukup meyakinkan dan isu murtad ini adalah sedikit sebanyak berkaitan isu memurtadkan orang islam di satu gereja di selangor pada bulan ramadhan 2011 lalu yang mana orang islam yang dalam kesusahan di jemput berbuka puasa di gereja.

Isu murtad ini ditulis bersiri menunjukkan penghuraian nya dengan panjang lebar dan bersiri untuk memahamkan pembaca dengan sejelasnya berkaitan soal aqidah orang islam di negara ini.

Tip RM
Hajah Rohani Datuk Hj. Mohd Shahir dari Hijrah Wealth Management, dalam artikel kali ini tentang, Kemaskini azam kewangan anda
  1. Hijrah kewangan
  2. Kurangkan hutang
  3. Tambah tabungan
  4. Ambil perlindungan
  5. Buat penulisan wasiat
  6. Lakar peta kewangan
  7. zakat
Setiap point ada penerangan dan huraian nya.

Fikah Wanita
Berkaitan persoalan 'Sambut hari jadi, bolekah meniup lilin'. Di huraikan oleh Ustazah Maznah Daud, Ahli Jawatankuasa Penasihat Ibadah Haji TH/JAKIM.

Aroma Dapur Anis
Suka jugak tengok-tengok resepi ni tapi kali ni tentang coklat, antaranya
  • Apam Polkadot
  • Jambangan Rose Loly Choc
  • Loly Choc
  • Choc Bar
  • Choc oreo

Itu sahaja untuk entri kali ini, jumpa lagi pada entri akan datang dan jangan lupa dapatkan Majalah Anis dipasaran (promo x berbayar nie) :)

Monday, 12 September 2011

A Map of Trengganu


Penulis oleh Wan A. Hulaimi atau lebih dikenali sebagai Awang Goneng. Seorang anak jati Terengganu yang kini menetap di London. A Map of Trengganu merupakan susulan kepada Growing Up in Trengganu yang mendapat sambutan luar biasa dalam dan luar negara. Kedua-dua buku ini adalah bersifat journalist.

Segala pengalaman penulis menjadi panduan oleh pelancong dalam dan luar negara untuk mengenali Terengganu melalui perspektif seorang journalist yang kini berkelana. Apabila membelah buku ini, benarlah kata-kata seorang testimoni untuk Growing Up in Trengganu , Head Southeast Asia section British Library, " Awang Goneng does with words what Lat does with pictures".


Antara cerita yang diceritakan -A Tall House- Antara kisah peribadi dan perspektif penulis


-Road Travel and Ferry Tales-


-The Kerengga Tree-


-bahagian glosari a-z -

Dialek Terengganu yang jarang diketahui, antaranya, geduk, bekwoh, bbaloh, jo'ong, kkeduk, koloh, ddering, golok dan pelbagai lagi. Semuanya ada sebab dan tafsiran tersendiri.

-kulit belakang-

A Map of Trengganu dan Growing Up in Trengganu diterbitkan oleh Monsoon Books. Harga RM 35.90 boleh didapati di MPH

Sunday, 14 August 2011

Al-islam Ogos 2011

Salam

Perkongsian seterusnya adalah majalah al-islam keluaran ogos 2011. Majalah yang menggunakan tagline 'majalah islam kontemporari'.

Tajuk besar memaparkan 'zikir..peluru ke alam ghaib'. Dan antara tajuk kecil dimuka depan majalah ni adalah:
  • petua nabi kuruskan badan
  • hendak puasa, niat penuh atau pendek
  • poligami: lelaki ditakdirkan untuk jatuh cinta
  • awas! yakjuj makjuj sudah terlepas
  • 2050 rusia jadi negara islam


Fokus yang nak share adalah di kolum tokoh di bawah tajuk, ZAID SHAKIR: mengimpikan amerika sebagai negara islam.

Seorang warga amerika-afrika, pakar selok belok hak sivil, sains politik, dan perundangan tradisional islam. Memeluk islam tahun 1977, pernah mendalami ilmu zen buddism, confucianism dan ilmu mistik ketimuran sebelum memeluk islam.

Menurut blog CNN This just in, zaid shakir tergolong dalam sembilan pendakwah berpengaruh di youtube. Pernah berdebat dengan pemikir konservatif dan ahli falsafah Britain Roger Scruton tentang kewujudan tuhan dalam rancangan Can We Talk About God.

Secara peribadi, aku baru familiar dengan zaid shakir ni, sebelum ni yang sedia maklum cendikiawan islam yg berpengaruh atau yg menjadi ancaman kepada amerika macam harun yahya, zakir naik dan ada beberapa lagi yang lupa lak nama nya. Sekarang (mungkin dah lama,aku je baru tau) ZAID SHAKIR antara yang ilmuan islam berpengaruh bakal mengislamkan amerika satu hari nanti. insyaAllah mudah-mudahan

Maklumat lanjut dapatkan majalah ni untuk kenal zaid shakir ni atau gugel je kat gogel tu =)


Di kolum berita tempatan/global, nak highlight kat sini tony blair akui al-quran sumber rujukan. Sape x kenal setan bertopeng manusia ni, bekas perdana menteri britain dan penyokong kuat perang iraq. Antara fatwa yang dia keluarkan 'saya memuji islam sebagai sebuah agama yang indah dan Nabi Muhammad sebagai penggerak dunia bertamadu'. Fikir-fikir dan renung-renungkan =)

Antara tajuk yg terdapat di kolum ni adalah
  • Penyelam AS cari jenazah Osama
  • Abu Bakar Bashir dipenjara 15 tahun
  • Russel Crowe hina amalan berkhatan
  • dan banyak lagi


Sikit yang ada kat muka surat 4, berita baik untuk mereka yang ingin zuriat. Seseorang telah menemui Rasulullah lalu berkata, "Wahai Rasulullah, saya tidak dikurniakan seorang anak pun dan sehingga kini saya tidak memiliki anak."

Lalu Rasulullah bersabda, "sudahkah kamu memperbanyakkan beristighfar dan bersedekah. Kamu akan dikurniakan (anak) berkat kedua-dua amalan itu." Dan akhirnya lelaki itu dikurniakan sembilan anak. Ada di muka surat 4 ni penerangan lanjut.



2050 rusia jadi negara islam

Basuhlah rongga hidungmu..kerana syaitan ada di situ

Rumusannya, antara tajuk-tajuk yang ada dalam al-islam kali ni adalah
  • Al-Quran menjelaskan: manusia mendengar dulu sebelum melihat
  • Agama islam dalam erti kata yang luas
  • Interaksi alam ghaib
  • Fenomena imam muda 2 (x tengok pon imam muda ni, asik dok layan maharajalawak aritu hehe)
  • Kuasa niat dalam kehidupan
  • dan banyak lagi..

Trending Now